Balkon of dakterras inrichten? Vind hier de 5 leukste ideeën & tips.

balkon inrichten

Een balkon of dakterras inrichten kan een enorme uitdaging zijn omdat de ruimte hierin vaak beperkt is. Toch zijn er talloze manieren om je balkon of dakterras om te toveren tot een sfeervolle en gezellige plek waar je kunt ontspannen en genieten van het buitenleven. In deze blog delen we inspirerende ideeën en praktische tips om je balkon of dakterras toch stijlvol in te richten en te stijlen.

1. Balkon inrichten. Hoe begin ik?

Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen wat de functie wordt van je dakterras. Wil je een balkon waar je lekker kan tafelen met vrienden of wil je juist een balkon waar je heerlijk kan loungen. Misschien wil je wel een soort mini moestuin op jouw balkon. Door goed na te denken over de indeling van je balkon kan je aan de slag met een goed doordacht plan en kan je de beschikbare ruimte optimaal benutten. Ook helpt een goed plan bij het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

2. De juiste balkon meubels en accessoires

Bij het inrichten van een balkon of dakterras is het selecteren van de juiste meubels voor je (kleine) balkon erg belangrijk. Net als bij het inrichten van een kleine slaapkamer, is het essentieel om te kiezen voor meubels die passen bij de grote van je beschikbare balkon of terras. Ga voor compacte meubelstukken die speciaal ontworpen zijn voor balkon die kunnen worden opgeklapt of gestapeld wanneer ze niet in gebruik zijn. Denk aan inklapbare bistrostoelen, een opklapbare tafel of een bank met ingebouwde opbergruimte. Hierdoor kun je de ruimte flexibel gebruiken en is jouw balkon toch ready voor die dinnerdate.

Kies, naast de juiste balkon meubels, ook voor de leuke accessoires. Denk hierbij aan zachte decoratieve kussens, plaids en outdoor tapijten. Heeft je balkon veel zon, kijk dan of het mogelijk is een parasol te plaatsen. Liever voor biologische woonaccessoires gaan? Lees onze blog over duurzame woonaccessoires.

3. Verticale tuinen en hangende planten

Wil je toch veel groen maar heb je weinig vloeroppervlak? Ga voor Urban Gardening! Ga de hoogte in met het groen. Ga voor verticale plantenbakken en hangende planten om toch een levendige en groene sfeer te creëren. Maak gebruik van je reling of muur en gebruik klimplanten om een natuurlijke privacyafscheiding te creëren. Kruiden- en groentetuintjes in verticale plantenbakken zijn ook geweldige opties voor een klein balkon of dakterras. Let erop dat niet alle planten natuurlijk geschikt zijn voor je balkon of dakterras. Planten die geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld: geraniums, petunia’s, viooltjes, kruiden zoals basilicum en munt, siergrassen, klimplanten zoals klimrozen en jasmijn, en hangende planten zoals hanggeraniums. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de specifieke omstandigheden op jouw balkon bij het kiezen van planten.

Welke ondergrond voor terras?
Verticale tuinen en hangende planten

4. Welke zonwering bij het inrichten van een terras?

Ben je beperkt in ruimte bij het inrichten van je balkon en past een gewone parasol er niet? Geen zorgen, er zijn alternatieve oplossingen voor zonwering beschikbaar. Een zelfgemaakte pergola of een halve parasol bieden beide beschutting en nemen minder ruimte in beslag. Als je het liever simpel houdt, kun je een parasolhouder gebruiken die je aan het balkonhek bevestigt, waardoor de parasol slechts half op je balkon steekt. Een andere optie is het installeren van een zonnescherm of het bevestigen van een schaduwdoek aan de muur.

5. Welke ondergrond voor terras?

Ook het kiezen van de juiste ondergrond voor je balkon is essentieel voor zowel de uitstraling als de functionaliteit ervan. Ook hierbij zijn er weer verschillende opties mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor houten terrasplanken. Deze zorgen voor een natuurlijke uitstraling en warme sfeer. Wat wel belangrijk is bij een houtenvloer, is dat je deze regelmatig onderhoudt. Een ander alternatief zijn tegels. Deze bieden een strakke en moderne uitstraling, zijn duurzaam en gemakkelijk te reinigen. Check natuurlijk wel even of de tegels geschikt zijn voor buitengebruik en vorstbestendig zijn. Ga je liever voor een duurzame en onderhoudsvrije ondergrond? Kies dan voor composietvloeren. Composietvloeren bestaan uit een mix van houtvezels en gerecycled kunststof, wat resulteert in een duurzaam en onderhoudsarm oppervlak. Composietvloeren hebben een natuurlijke houtuitstraling, zijn bestand tegen vocht, rotten en vervagen, en vereisen minimaal onderhoud.

Wanneer je een balkon of dakterras inricht is het dus belangrijk dat je kiest voor passende meubels en accessoires, ga de hoogte in met verticale tuinen en hangende planten, zorg voor de juiste zonwering en kies de juiste ondergrond zoals houten planken, tegels of composietvloeren. Benieuwd naar lees onze blog over de tuintrends van 2023.



Vond jij deze blog leuk? Vergeet hem niet te delen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *