5x legpatronen voor jouw houten vloer

legpatroon houten vloer


Houten vloeren zijn tijdloos en brengen warmte en karakter in elk interieur. Ook in de vloertrends van 2023 zie je deze trend , naast de andere vloertrends van 2023, uiteraard terug komen. Dit keer echter wel in een ander jasje. Naast de klassieke plankenvloeren is er een groeiende trend in het gebruik van verschillende houten legpatronen om de vloer nog net even een extra touch te geven. Een voorbeeld hiervan is de welbekende visgraat, die ook in 2023 populair blijft. Naast de visgraat winnen ook andere legpatronen patronen voor houtenvloeren steeds meer terrein.



1. Het planken patroon: het tijdloze houtenvloeren legpatroon

Eén van de meest tijdloze en veelzijdige opties is het planken patroon. Dit patroon wordt ook wel het rechte legpatroon genoemd en is de meest traditionele en eenvoudige manier om houten planken te leggen.

Het planken patroon bestaat uit het leggen van de planken parallel aan elkaar, in rechte rijen van begin tot eind. Dit resulteert in een strakke en lineaire uitstraling die een gevoel van orde en symmetrie aan een ruimte kan geven. Het is een klassieke keuze die goed past bij zowel traditionele als moderne interieurs. Wat het planken patroon zo veelzijdig maakt, is de mogelijkheid om verschillende breedtes en lengtes van planken te gebruiken. Dit biedt de vrijheid om de vloer aan te passen aan de specifieke ruimte en gewenste uitstraling.

Of het nu in een traditioneel huis of een eigentijds interieur is, het planken patroon blijft een favoriet legpatroon voor velen die op zoek zijn naar een tijdloze en stijlvolle houten vloer

2. Visgraat: dé klassieker die blijft terug komen.

Een populaire keuze blijft ook dit jaar het visgraatpatroon. Dit tijdloze, elegante patroon creëert een visueel aantrekkelijke vloer die de ruimte een verfijnde uitstraling geeft. Het visgraatpatroon wordt gevormd door houten planken die in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar worden gelegd, waardoor een zigzagpatroon ontstaat. Het kan worden toegepast met verschillende breedtes en lengtes van de planken, waardoor je kunt spelen met de schaal en de intensiteit van het patroon. Het visgraatpatroon is ideaal voor als je een strakke, moderne uitstraling wil creëeren.

3. Een variatie op de visgraat: de Hongaarse punt

Een ander populair houten vloerpatroon is het Hongaarse punt (ook bekend als Chevron-patroon). In tegenstelling tot het visgraatpatroon, waarbij de uiteinden van de planken worden afgesneden, worden de planken bij het Hongaarse punt in een hoek van 45 graden afgesneden, waardoor een pijlvormig patroon ontstaat. Dit patroon creëert een eigentijdse en opvallende uitstraling die perfect is voor moderne interieurs.

Zowel chevron als visgraat komen tegenwoordig vaker voor dan alleen als legpatronen voor houten vloeren. Ze worden nu ook veel gebruikt voor badkamertegels en spatwanden in keukens, om er maar een paar te noemen

Hongaarse punt vloer
Hongaarse punt
Versaille patroon
Versaille vloer

4. Versaille parket

Een patroon dat minder bekend is, is het Versaille patroon. Dit legpatroon is geïnspireerd op de prachtige parketvloeren die te vinden zijn in de beroemde zalen van het paleis van Versaille. Het staat bekend om zijn symmetrische en decoratieve ontwerp, dat een gevoel van luxe en elegantie toevoegt aan elke ruimte. Het Versailles legpatroon bestaat uit vierkante panelen van verschillende houten planken die in een ingewikkeld patroon met elkaar worden verweven.

Wat de Versaille houtvloer zo uniek maak, is dat de vloer een erg tijdloze uitstraling heeft. Bij de Versaille vloer kan je kiezen uit verschillende houtsoorten zoals eiken, kersen, mahonie of walnoot. Voeg een eigentijdse touch toe door te kiezen voor de warme kleuren hout die momenteel helemaal in zijn of ga voor een klassieke houtlook. Het versaille legpatroon is onder andere te koop bij Afium.

Chique uitstraling creëren? Kies dan voor het Versaille patroon!

5. Blokpatroon

Voor liefhebbers van geometrische ontwerpen is het blokpatroon een interessante optie. Hierbij worden vierkante blokken van verschillende grootte en kleur in elkaar geweven om een dynamisch en opvallend patroon te creëren. Dit patroon biedt veel creatieve mogelijkheden, aangezien je kunt spelen met verschillende houtsoorten en kleuren.

Houtenblok patroon

Of je nu kiest voor een traditioneel visgraat- of Hongaars puntontwerp, een gedurfd blokpatroon of een eigentijdse variant, houten vloerpatronen bieden eindeloze mogelijkheden om je vloer te transformeren tot een echte eyecatcher.

Het mooie van houten vloerpatronen is dat ze niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook de illusie van ruimte kunnen creëren. Door de richting en het patroon van de planken te manipuleren, kun je de afmetingen van een kamer veranderen en een gevoel van diepte en expansie creëren.

Vond jij deze blog leuk? Vergeet niet deze even te delen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *