Upcycling wordt steeds belangrijker, maar wat is het?

upcycling ideeën interieur

Het verminderen van afvalberg, verlengen van de levensduur van materialen & producten en bijdragen aan een circulaire economie zijn topics die steeds belangrijker worden en laten dit nou net de basisprincipes zijn van upcycling. Upcycling is een trend die steeds populairder wordt in het interieurontwerp. Maar wat wordt er hieronder verstaan?

Wat is upcycling?

Upcycling is een (creatieve) manier van hergebruik waarbij oude of afgedankte materialen worden omgezet in nieuwe, hoogwaardige producten. In plaats van het weggooien van gebruikte spullen, kan je juist deze producten door middel van upcycling een nieuw leven en creëeren en worden het opeens waardevolle, duurzame items in plaats van afval! Het is een geweldige manier om oude, afgedankte materialen te transformeren tot nieuwe, hoogwaardige items voor je huis. Naast dat je dus nieuwe unieke items creëert heeft upcycling ook een positief effect op het milieu. Het is een geweldige manier om afval te verminderen en de hoeveelheid bruikbare materialen te vergroten. Door het hergebruiken van oude materialen, verminder je de vraag naar nieuwe grondstoffen, wat op zijn beurt de belasting op het milieu vermindert. Upcycling is dus een effectieve manier om de afvalberg te verkleinen en de duurzaamheid te bevorderen.

Upcycling of recycling?

Hoewel de termen upcycling en recycling veel door elkaar worden gebruikt, zit er wel degelijk verschil tussen de termen. Recycling houdt in dat het oorspronkelijke product en/of materiaal wordt verwerkt om opnieuw dienst te doen in dezelfde vorm en functie. Dit onderscheidt het duidelijk van upcycling. Bij upcycling verandert ook daadwerkelijk de functie van het product.

Wat kan je allemaal upcyclen?

Goed, je weet nu wat upcyclen is, maar hoe pas je dit toe? Wat kan je allemaal upcyclen? Het is een trend die steeds populairder wordt in het interieurontwerp. Hieronder vind je een aantal recycle ideeën die ook jij heel eenvoudig kan toepassen.

Wat is upcycling

Upcycling idee 1: van wijnfles tot vaas!

Heerlijk een wijntje, maar wat doe je met de lege fles? Weggooien? Zonde ! Je kan de fles ook upcyclen tot een vaas of lamp. Meer hier over lees je in mijn volgende blogs.

Upcycling idee 2: van oud tijdschrift tot poster!

Gek op tijdschriften? In plaats van de tijdschriften weg te gooien, zijn deze ook goed te gebruiken voor het maken van collages. In tijdschriften vind je vaak mooie plaatjes. Knip ze uit en plak ze in een mooie volgorde op papier. Zo verklein je de oud papier bak en heb jij een uniek item voor in je huis.

Upcycling idee 3: van oude kleding tot (nieuwe) kussens

Let op! Hier heb je natuurlijk wel een naaimachine voor nodig! Kussens zijn tegenwoordig erg duur! Heb jij oude kledingstukken zoals truien en T-shirts over? Deze kan je prima gebruiken om kussens te maken. Knip de stof in stroken, weef het samen en vul het met kussenvulling voor een unieke uitstraling en een uniek item.


Lees ook onze blog over het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis


Upcycling idee 4: vintage blikjes als bloempotten

Gebruik oude blikjes als bloempotten voor een speelse en unieke uitstraling. Maak de blikjes/potjes schoon, wat potgrond en een plantje en dada! Een compleet nieuwe interieur item voor weinig geld.

Tot slot: Upcycling is dus niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook een unieke uitstraling geven aan je interieur. Daarnaast kan je er ook een hoop geld mee besparen!

2 thoughts on “Upcycling wordt steeds belangrijker, maar wat is het?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *